Idrettsklubber kan redde Norge -hvis de vil!

odd_bj_rn_hjelmeset_785480p

I dag fikk vi e-post fra mannen på dette bildet. Odd-Bjørn Hjelmeseth tror at vi kan være med å redde Norge. Han «digger oss» for jobben vi gjør. Så denne er til alle dere foreldre og andre engasjerte som har vært med å bidra for å gjøre idrettsarrangementene i Rissa kommune, Vanvikan og andre steder sunnere. Klapp på skuldra til dere!

Folkehelsen i Norge står overfor betydelige utfordringer: Helsebudsjettet øker med alarmerende fart.  Det er bla lenge siden fedmeproblematikken bare var noe man hadde i USA. Norske 15-årige gutter er blant de minst fysisk aktive i Europa, kun 2 av 10 får i seg «5 om dagen», og vi sover mindre enn vi bør, osv.

Det er her Idrettsklubber kan være med å ta et viktig samfunnsansvar. Det er både enkelt, og vanskelig. Enkelt fordi det er lite som skal til, vanskelig fordi man må tenke nytt og gjøre ting på en litt annen måte enn man «alltid har gjort».

For hvorfor har vi egentlig i idrettsklubber?  Har du tenkt på det? Hva er den viktigste oppgaven en idrettsklubb har? Er ikke det å sørge for at barn, unge og voksne får fysisk aktivitet god helse og sunne og gode holdninger?

Det flotte er at i idrettsklubber er det plass til alle.  Uansett sosial status, religion, hudfarge, kjønn og politisk ståsted. Her lærer man toleranse og samhold, vi opplever kameratskap, gleder og sorger – alt i trygge og ordnede forhold. Gjennom idretten, som de aller fleste i Norge er i kontakt med i løpet av livet, skal vi få kompetanse, kunnskap og inspirasjon vi skal ha glede av så lenge vi lever.

Mange klubber glemmer dessverre ofte hva som er deres viktigste oppgave. Derfor har mange f.eks  ikke en bevisst holdning til hvordan medlemmene skal ta seg til og fra trening. Oppmuntrer de til å gå, sykle eller jogge – eller er det en kultur for at man kjører eller kjøres? Det er stor forskjell på det. Og hvorfor er det slik at de aller fleste klubber kun selger varer som gjør alt annet enn å fremme sunnhet og helse?  Argumentene er velkjente: «Slik har vi alltid gjort det.» «Det er så enkelt.».  «Det er det folk vil ha.» «Man må jo kunne hygge seg litt her hos oss.»

Jeg sier ikke dette for å klage på de mange tusen frivillige innen norsk idrett. For de gjør en fantastisk innsats.  Men, som vi vet, gamle vaner er vonde å vende. Og det er klubben som må bestemme seg for hvilken kultur man vil ha.

Men noe er i ferd med å skje i Idretts-Norge. Rissa IL er et meget godt og gledelig eksempel på det. Jeg er mektig imponert over måten dere som klubb har tatt tak i et stort problem, nemlig at det så å si ikke er sunne mata- og drikkealternativer å oppdrive hos idrettsklubber.  Det var sikkert mange i klubben som i starten synes det var rart, unødvendig eller kanskje rett og slett ikke likte det. Men dere har fortsatt likevel, og etter hva jeg har hørt har dere lykkes utrolig god. Dere er virkelig gode ambassadør for at fysisk aktivitet og et sunt kosthold hører naturlig sammen.

For jeg blir direkte glad når jeg f.eks ser den fine idrettsmatbloggen deres. Selv om jeg jobber i BAMA, mener jeg ikke at det bare trenger å være frukt, grønnsaker, juice, smoothies, grove brødskiver, grønnsakssupper, osv  i klubbkioskene.  Men hvorfor ikke lage litt sunnere kaker? Hvorfor ikke lage litt sunnere vaffelrøre? Hvorfor ikke selge litt sunnere drikkevarer. Osv. Det kan kanskje virke ubetydelig, men alt hjelper. Alt er et lite skritt i riktig retning. Og som land trenger Norge at vi alle tar slike små (og gjerne store) skritt.

Vi i BAMA har lenge hatt en visjon om å bidra til å gjøre Norge sunnere. Derfor har vi i over 10 år bla arrangert Bendit Cuper, derfor tilbyr vi alle idrettslag å kjøpe våre varer i butikk og få refunder 60%  gjennom Idrettsfruktordningen (www.bama.no/idrettsfrukt) og – ikke minst – derfor er vi, sammen med Nores Fotballforbund, en av initiativtagerne til det nye inspirasjons- og kunnskapskonseptet EAT MOVE SLEEP.   Vi har blant annet laget en egen nettside som heter http://www.eatmovesleep.no . Her finner du tips og råd for både små og store. Blant annet gode oppskrifter, artikler om hvorfor søvn er så viktig, og hvordan man kan legge inn mer aktivitet i en hverdag som stadig består av mer stillesitting. I tillegg gir vi tips til hvordan man som klubb kan legge til rette for sunnere og bedre valg i hverdagen.

Håper dere alle sammen går inn på eatmovesleep.no, og gjør dere kjent med den. Jeg er overbevist om at den er helt etter deres «Rissahjerter».

Helt til slutt har jeg et ønske om du som leser dette, enten du er liten eller stor, skjønner at du er en viktig brikke i det å gjøre Norge sunnere. Dine valg påvirker andre. Dine tips kan få andre til å tenke, og kanskje gjøre bedre valg.

Så fortsett det gode arbeidet – jeg digger det!

Sportslig hilsen,

Odd-Bjørn Hjelmeset

Odd_Bjorn_large

En kommentar om “Idrettsklubber kan redde Norge -hvis de vil!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s